Predstavljamo članove kluba! Ibrahim Gračanin, Velika Kladuša!

Ibrahim Gračanin, Velika Kladuša

Proizvodi Baumit su odlični, sigurni, kvalitetni

 

Ibrahim Gračanin iz Velike Kladuše ima 40 godina, a fasaderskim radovima bavi se od 18. godine. Sa svoja tri radnika, postavlja i farba fasade širom Krajine. Godinama je vjeran Baumit proizvodima.

Koji je najzahtjevniji dio u procesu postavljanja fasade - postavljanje podloge, mreže, lijepljenje stiropora ili onaj finalni, koji vidimo - farbanje?

Najzahtjevniji dio u procesu postavljanja fasade je zasigurno lijepljenje stiropora jer ako tu osnovu ne postavimo kako treba, onda ni svi drugi radovi koji slijede ne mogu biti obrađeni i ravni ni izgledati reprezentativno.

Bijelo i antracit

U našoj zemlji raste potreba za "majstorima posla" jer mnogi odlaze na Zapad u potrazi za boljim poslom i budućnošću. Je li u Vašoj branši osjetan taj nedostatak majstora?
Taj nedostatak je osjetan u svim branšama – od medicinske do građevinske. Što se mene lično tiče, imam tri stalna radnika s kojima radim. Držimo se zajedno, zajedno ugovaramo i završavamo poslove. Za sada se ne možemo požaliti, posla ima.

Koliko su mladi ljudi zainteresirani da nauče taj posao?

Ne bih mogao reći da su zainteresirani, ali možda im ne treba zamjeriti. Ovo nije lagan posao, a i mnogi svoju budućnost vide u inostranstvu.

Koji su faktori koji odlučuju kakva će biti fasada - od debljine stiropora do boje?

Klijenti su ti koji nama dolaze sa idejom šta i kako žele – od boje fasade do debljine stiropora. Ono što je na meni, osim posla, jeste da ih posavjetujem prema vlastitom iskustvu i znanju šta je bolje, pametnije i kvalitetnije, ali konačna odluka je, naravno, njihova.

Koje boje fasade se najčešće biraju? Savjetujete li svoje klijente i o tome?

Najčešće se biraju bijela boja i antracit.

Zahtjevan posao

Da li je fasaderski posao isplativ, ako tako možemo reći? Omogućava li ugodan život?
Ne postoji jedan odgovor na ovo pitanje. Rekao bih i da je isplativ i da nije. Preživjeti i živjeti od ovog posla se može. Najvažnije je da smo u svojoj zemlji, kod svoje kuće. Iskreno, fasaderski posao, kada se uzme u obzir koliko je zahtjevan – od početka, pa do završnog sloja – i nije adekvatno plaćen.

U našoj su zemlji prisutni proizvodi brojnih svjetskih brendova, a Vi ste se odlučili za Baumit? Zašto? Šta je to što Baumit proizvode izdvaja od ostalih?

Baumit stvarno ima odlične proizvode, sigurne za postavljanje i vrhunskog kvaliteta.

Koji je bio prvi Baumit proizvod sa kojim ste se susreli?

Sjećam se da je prvi proizvod bila unutrašnja fasada Edel putz ekstra u vrećama.

Koje Baumit proizvode najviše koristite?

Najviše koristimo Baumit ljepila za stiropor, zatim grund i završni sloj Baumit Silikat top.

Vidi slike u galeriji!